Leren delen met de natuur

“Accepteer dat de natuur met een derde van je oogst vandoor gaat, dan is alles wat daarboven uitkomt pure winst.” Deze wijze woorden van een fervent permacultuuraanhanger zijn altijd in mijn hoofd blijven hangen. Met de insteek; de tuin is van ons allemaal, je kunt gerust een beetje delen, maak je tuinieren niet alleen makkelijker maar ook leuker. Een kwestie van loslaten! Een mooie gedachte, al vind ik het beeld van knagende beesten aan mijn kropje sla nog steeds niet fijn.

De wetten van de permacultuur

De wetten van de permacultuur zijn wel handig om te leren kennen. Het woord verdient geen schoonheidsprijs, maar de manier van tuinieren verdient die wel. Een tuin waarin de biodiversiteit op orde is, heeft zelden te kampen met ziektes en plagen. Een cursus hoef je er niet voor te volgen, via de website van Permacultuur Nederland kom je al een heel eind.

Tuinieren zonder gif

Het gaat dus niet over een enkel slakje dat aan je voorbij trekt. Eén slak vreet geen hele slaplantage weg en bovendien dienen ze als vogelvoer; zolang het kringetje rond is, zit je goed. Maar sommigen hebben het te doen met een postzegeltuintje midden in een dicht bebouwde stad waar de bestrating de overhand heeft. De biodiversiteit is hier ver te zoeken. En daar komt Het Plaagdierboek in beeld! Want als je net als ik geen chemische poeders of verdelgende spray wilt gebruiken; hoe pak je het dan aan? Hoe tuinier je zonder gif? Dat staat in het Plaagdierboek: een vervolg op Het Onkruidboek van Suze Peters dat in 2016 verscheen – en dat was een succes, dus ik heb er alle vertrouwen in.

Begrip en tolerantie

Het Plaagdierboek is een praktische gids met ‘lastige tuinbeestjes’ in de hoofdrol. Bladluizen, mieren, slakken, wespen, rupsen, mollen en ratten. Waarom zijn ze er en wat zeggen ze over je tuin? Zijn het eigenlijk wel plaagdieren? Door de dieren te leren kennen, komt er meer begrip en tolerantie. En als je ze toch wilt inperken, hoe doe je dat dan zonder gif? Een mooie insteek die past bij deze tijdsgeest.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Ga naar het vtwonen artikel