Vroeg Vogels | 3 juni 2018

Plaagdieren in de tuin? Zo kom je ervan af!

zondag 3 juni 2018|BNNVARA|Vroege Vogels

Slakken, mollen, rupsen, mieren: niemand heeft deze plaagdieren graag in de tuin. Toch hebben ze een zeer nuttige functie. Tuinontwerpster Suze Peters schreef hetPlaagdierboek. Hierin beschrijft ze het nut van de beesten maar geeft ze ook tips om op een diervriendelijke manier de beestjes uit de tuin te plagen. InVroege VogelsgaanMenno en Suze in de moestuin bij Stadzigt op zoek naar de verschillende plaagdieren die daar voorkomen.

Plaagdieren 

Peters geeft natuur- en milieu educatie op scholen: “Door de dieren te leren kennen komt er meer begrip en tolerantie.” Daarom beschrijft ze in haarPlaagdierboekwaarom de beesten functioneel zijn in de tuin. Slakken ruimen bijvoorbeelddood materiaal op en geven dit als voedingsstof terug aan de bodem. Daarnaaststaan in het boek interviews met mensen die dagelijks te maken hebben met plaagbeesten en prachtige foto’s van alle verschillende plaagdieren.

Door de dieren te leren kennen komt er meer begrip en tolerantie.

Suze Peters

Maar, als je na lang zwoegen en wieden naar jouw tuin kijkt, zit je niet te wachten op een aangevreten blad. Daarom geeft Peters in hetPlaagdierboekhandigetips om de top 10 meest voorkomende plaagdieren op een diervriendelijke manier uit de tuin te krijgen. Wij maakten voor jou een selectie:

De veenmol

De veenmol mag niet bestreden worden want hij staat op de rode lijst. Maar als het tegenzit eet het beestje wel de hele tuin aan. Gelukkig is er een natuurlijke oplossing om toch de veenmol uit de tuin te houden. De veenmol hergebruikt zijn gangen. Door daar een potje in te graven fungeert het als val. Vervolgens kan het plaagdier uitgezet worden op een plek waar het geen kwaad kan. Daarnaast kan ook het nest worden verplaatst. En je kan altijd de hoop vestigen op één van de natuurlijke vijanden: mollen, spitsmuizen, uilen, reigers, vossen of egels.

De slak

De beste manier om slakken te bestrijden is door ze te lokken, ze op te pakken en ergens anders uit te zetten.Slakken blijken gek op paneermeel. Als tegen het vallen van de avond hoopjes paneermeel in de tuin worden gestrooid, gaan de slakken daar ‘s avonds heerlijk van smullen. Vervolgens kun je ze vangen en ver van je tuin wegzetten. Je kunt ook omgekeerde citrusvruchten in de tuin leggen: de slakken vreten ze uit en blijven eronder zitten als schuilplaats.

Meer tips om van slakken af te komen lees je hier!

De bladluis

Knoppen die niet openen, bladeren die opzwellen tot felrode blaren: dit kan duiden op bladluizen. Bij warm en vochtig weer vermeerdert de bladluis in razend tempo. Het lijkt misschien dat er geen voordeel zit aan een bladluis, maar niets is minder waar. Het beestje is een belangrijke prooi voor roofinsecten.Dus, als je van de bladluis af wil op een diervriendelijke manier, kan je het beste wachten op zijn natuurlijke vijanden: het lieveheersbeestje, de wesp, de oorworm en nog vele anderen.

Wil je toch actief bestrijden? Spuit dan de onder- en bovenkant van het blad goed nat, dan spoelen ze er zomaar af. Daarnaast kan je de aangetaste plantendelen in lauwwarm water dompelen met of zonder een aftreksel van tomaten-, knoflook- of rabarberbladeren. En kijk achteraf of alle bladluizen zijn verwijderd, anders keert de kolonie zo weer terug.

Meer van deze tips? Lees dan het Plaagdierboek van Suze Peters.

Andere berichten

Plaagdierboek

Plaagdierboek
Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel