RTV Albrandswaard | 29 april 2018

Lees dit artikel via RTV Albrandswaard

Lokaal Nieuws

Rhoonse Marja van Gelderen schrijft ‘Banger Hart’ – Het relaas van een hartpatiënte

ALBRANDSWAARD. – Zaterdag presenteerde Marja van Gelderen haar autobiografische boek ‘Banger Hart’. Zij is hartpatiënte en kreeg te maken kreeg met ernstige hartritmestoornissen. Sinds 2012 is ze volledig afhankelijk van een pacemaker.

Ze is haar verhaal begonnen op advies van een psycholoog die ze tenslotte consulteerde. Al snel werd het haar duidelijk dat haar verhaal kan bijdragen aan de erkenning en herkenning van de beleving als patiënt. Hoewel het is geschreven als een persoonlijk verslag, overstijgt het de individuele ervaring. Dat komt vooral door de scherpe observaties, de heldere schrijfstijl, de humor en nuchterheid van de schrijfster.

Extra dimensie krijgt het verhaal doordat ze niet alleen patiënte is, maar ook professional in de cardiologische zorg. Leidraad van het boek: aan hartpatiënt zijn kun je niets veranderen, maar je kunt wel iets doen aan hoe je ermee omgaat. De wijze waarop de auteur dit proces beschrijft, kan een bron van inzicht en inspiratie zijn voor zowel patiënten als professionele zorgverleners.

Ondanks haar aanvankelijke passie voor het onderwijs is ze toch ‘afgedwaald’ naar de zorg, iets wat haar veel voldoening schenkt. Ze heeft ook jarenlang creatieve workshops gegeven in haar woonplaats Rhoon. De ervaring met haar vele hartoperaties zorgde voor de inspiratie om dit (eerste) boek te schrijven.

Andere berichten

Terug naar winkel