De Botlek Hoogvliet en Albrandswaard | 21 juni 2018

Marja van Gelderen, gelukkig gaat het nu weer beter met haar...

Marja van Gelderen, gelukkig gaat het nu weer beter met haar… (Foto: Yvonne Schults)

Als je hart een ‘Banger Hart’ wordt…

Deze week is Marja van Gelderen Albrandswaarder van de week. Zij heeft, ondanks vele tegenslagen op medisch gebied, haar humor en positieve instelling weten te behouden, ook al ging dat niet altijd vanzelf. Na 10 hartoperaties in 2,5 jaar tijd en vele gesprekken met een psycholoog, heeft zij inmiddels haar ervaringen en emoties van zich afgeschreven en zelfs uitgegeven in boekvorm. Het boek “Banger Hart” is bedoeld voor lotgenoten en hun naasten. Marja: “Toen ik last kreeg van hartritmestoornissen, miste ik een boek zoals dit. Hopelijk hebben mensen er steun aan. Ik ben heel dankbaar dat ik inmiddels weer een redelijk normaal leven heb, mits ik mezelf in acht neem en trouw mijn medicijnen slik!”

Door Yvonne Schults

Marja van Gelderen heeft al hartritmestoornissen sinds de zwangerschap van haar dochter Charlotte in 1992. Vanaf het voorjaar van 2011 komen de stoornissen steeds vaker voor, op de meest onverwachte momenten en uiteenlopende locaties.

Albrandswaard –Steeds vaker wordt Marja met de ambulance thuis in Rhoon opgehaald en in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, waar haar hart met medicijnen weer tot rust gebracht moet worden. Echter, dit blijkt steeds minder goed te werken, waarna wordt besloten dat zij op 15 september 2011 haar eerste ablatie moet ondergaan. Hierbij maken ze littekens op het hart door middel van bevriezing of verbranding met een katheter die via de lies naar het hart gaat. Op de plaats van de littekens kan de ritmestoornis niet meer optreden. Echter, zegt Marja: “daar bleef het helaas niet bij. De eerste ablatie is niet voldoende om mijn klachten te stoppen. Nog drie keer moet ik een dergelijke behandeling ondergaan, maar steeds blijven de ritmestoornissen terugkeren. Ik blijk een bijzonder geval en drijf mijn behandelend arts en andere specialisten regelmatig tot wanhoop. Alles wat ze proberen, mislukt”. Ook haar vierde ablatie op 10 september 2012 mislukt, waarna ze een dag later alsnog een pacemaker geplaatst krijgt. De artsen wilden dit zo lang mogelijk uitstellen omdat Marja op het moment van haar operatie pas 53 is en een pacemaker regelmatig – elke 5 tot 8 jaar – moet worden vervangen met alle risico’s van dien. Marja: “Gewoonlijk is een pacemaker bedoeld om in te grijpen bij een te trage hartslag, maar bij mij hebben ze na het plaatsen van de pacemaker ook mijn hart ‘aangepast’ om de hartslag definitief te vertragen. Ik ben nu volledig afhankelijk van mijn pacemaker, hij werkt 24/7 en is dus eerder ‘versleten’ dan bij iemand bij wie de pacemaker slechts af en toe moet ingrijpen. Helaas was dit niet mijn laatste ingreep. Nog vijf keer moet ik onder het mes wegens diverse oorzaken, zoals twee keer door het verkeerd plaatsen van mijn pacemaker. Behalve op mij hebben de 10 ingrepen gedurende een periode van slechts 2,5 jaar ook veel invloed op mijn man John en dochter Charlotte. Door alle pijn en verdriet ben ik een tijd niet meer mijn energieke, vrolijke zelf. Daarom ga ik in februari 2014 naar een psycholoog, die vraagt om mijn ervaringen en emoties van mij af te schrijven. Dat helpt mij, maar ook de mensen om me heen, zodat ik heb besloten mijn verhaal uit te geven. Het boek “Banger Hart” is vooral bedoeld om lotgenoten en hun naasten te steunen. Het helpt als je emoties en onzekerheden herkent, je voelt je dan niet zo alleen staan tijdens je behandeling.”

Het boek is er gekomen mede door een crowdfunding actie bij Golfbaan Kleiburg in Brielle. Het is sinds 28 april o.a. verkrijgbaar bij Boekhandel Het Witte Huys in Rhoon en Bol.com. Op zaterdag 23 juni tussen 13.00-16.00 uur promoot Marja van Gelderen haar boek bij Boekhandel Bruna op de Binnenban Hoogvliet.


Andere berichten

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel