Algemeen Dagblad I 23 mei 2018
Boek als ode aan de echte Rotterdamse winkelier

Het gloednieuwe boek Anders nog iets? is een ode aan de échte Rotterdamse winkelier. Samensteller Annemarie Mosterd ontdekte dat er daar nog heel veel van zijn. ,,In sommige zaken lijkt de tijd stil te staan.”

Ze bestaan nog. Dat was het gevoel dat Annemarie Mosterd bekroop toen ze ongeveer halverwege de reis door haar eigen stad was om kleine, zelfstandige winkeliers te ontdekken. De stad telt er vele, en allemaal trotseren ze de concurrentie van internet en de grootgrutter.

,,Tien jaar geleden sprak ik voor het eerst uit dat ik dit boek wilde maken”, vertelt de Rotterdamse, in het dagelijks leven grafisch vormgever. ,,Bij mij in de straat zat een oude lampenwinkel, daar ben ik gewoon eens binnengestapt. Fascinerend! Net zo mooi als de zangvogelwinkel. Een vriend zei dat ik daar echt eens heen moest. Ik verwachtte twee oude dames die kanaries verkochten, maar er stonden twee Hollandse jongens die eerst in de verslavingszorg hadden gewerkt en nu samen van hun hobby hun werk hadden gemaakt. Ik stapte binnen en stond pas twee uur later weer buiten. Zo leuk waren we in gesprek geraakt.”

Eenmaal de drempel van deze zaakjes over, volgden er al snel meer. Bezoekjes brengen aan kleine zelfstandigen werd een hobby. ,,Ik vind het heel charmant dat deze winkeliers eigenwijs zijn en hun karakter laten zien.”

Andere berichten

Andersnogiets?

Andersnogiets?
Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel