Rotterdam -Sinds grafisch ontwerper Annemarie Mosterd zich op Rotterdamse ambachtelijkheid heeft gestort is ze op heel veel mooie winkels gestuit. “Met even mooie verhalen”, benadrukt ze. “Er schuilt zoveel passie achter die puien!” Haar crowdfundings-actie om de mooiste verhalen tot een boek te kunnen bundelen mag inmiddels geslaagd worden genoemd. In mei ligtAnders nog iets?fysiek in de winkel.
Door Els Neijts
Annemarie begon in 2013 op haar website andersnogiets010.nl met het verzamelen van verhalen over echt Rotterdams ambachtelijk ondernemen.” Jaren geleden kwam ik bij toeval terecht bij zangvogel-winkel Curio & Bicudo onder de Hofbogen. Twee jongens bleken daar zelf hun kooitjes te bouwen waar vooral Surinaamse klanten van heinde en verre voor naar hun winkel kwamen. Inmiddels importeren ze ook. Tot dan wist ik niet dat zangvogel-wedstrijden zo in de Surinaamse cultuur verweven zitten.”
“Veel schrijvers én fotografen lopen warm om een bijdrage te leveren aan mijn website”, vertelt Annemarie. “Ook Vers Beton meldde zich. Dat was fijn, want dat bood meteen een groter platform.” Al snel groeide de droom om de mooiste verhalen ooit tot boek te bundelen. Als ode aan alle inzet van hard ploeterende kleine ondernemers. Want hoewel we die allemaal graag zien, laten we die té vaak links liggen omdat de grote ketens beter voor onze portemonnee zouden zijn. “Dat is jammer”, vindt Annemarie, “want er gaan hele werelden schuil achter die winkelpuien. Het betreft allemaal hard werkende mensen waarvan de één van een uitstervend soort is, terwijl een ander zich op een nieuwe tak van sport heeft gestort. Wat iedereen vooral gemeen heeft is gedrevenheid. Niemand ziet zijn passie als werk, maar meer als een manier van leven. Daar hoort bij dat je klanten bijna je vrienden worden. De Marokkaanse notenboer noemt iedereen broer en zus.”
Winkellandschap
Hoewel Annemarie niet alleen initiatiefnemer, maar ook eindverantwoordelijk is voor haar geesteskind, schrijft ze zelf niet. “Ik ben geen schrijfster. Ik ben grafisch ontwerper en werk in opdracht. Er hebben zo’n dertig mensen een bijdrage aan de website geleverd. Daardoor gaat het ene verhaal over een stofzuigerhuis, andere over een balletwinkel, fietsenmakerij of boekbinderij. Ook het verleden en alle veranderingen in het winkellandschap komen aan bod.”
Annemarie mag dan niet zelf schrijven, ze heeft er wel voor gezorgd dat het boek er mooi uitziet. “De ambachtelijkheid in het boek linkt aan mijn eigen passie. De sub-naam die ik met mijn bedrijfje Studio Mosterd voer is ‘Ontwerp en verwondering’. Ik vind het belangrijk dat mensen weer als een kind naar hun omgeving kijken en het alledaagse ontdekken. In dÃe winkels waar je een praatje kunt maken en waar de winkeliers het ook graag over hun vak hebben. Ik doe het zelf vaak in mijn eigen buurtwinkel, Magazijn Blijdorp.”
Anders nog iets? alvast bestellen kan op www.trichisboeken.nl/site/boeken/verwacht.