AD | 7 januari 2018

Boek vol waardering voor de ambachtelijke winkel

NULTIEN EIGEN KWEEK

Als het aan Annemarie Mosterd ligt, komt begin mei Anders nog iets? uit. Een boek vol verhalen over ambachtelijke winkels in Rotterdam.

Laatste update:14:23
Winkels waar kennis en vooral klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staan. Waar de bezoeker wordt gegroet, al dan niet bij naam. Waar het stokje van generatie op generatie wordt overgedragen. Waar het personeel je alles, met passie, kan vertellen over de aanwezige producten.

Denk aan hippe zaken zoals schoenenwinkel Mascolori en Susan Bijl, maar ook jaren oude speciaalzaken zoals Magazijn Blijdorp, Toko de Waart en Meijer en Blessing waarvoor men voor het enorme aanbod van modeltreinen van heinde en verre naar Rotterdam komt.

Ik vind het heel prettig als ik ergens kom en ze weten wie ik ben en wat ik wil

Annemarie Mosterd

Mosterd liet de mooiste verhalen over deze winkels schrijven door Rotterdamse schrijvers. Zowel oude als nieuwe verhalen die nu worden geschreven, bundelt ze in het boek Anders nog iets? Een ode aan de speciaalzaken in de stad. Want juist voor deze bijzondere zaken komen tientallen toeristen naar de Maasstad. Maar ze zorgen er ook voor dat de Rotterdammer zich thuis voelt. ,,Ik vind het heel prettig als ik ergens kom en ze weten wie ik ben en wat ik wil. Het geeft een beetje een dorpsgevoel’’, vertelt Mosterd, die opgroeide in Vlaardingen en in 2000 naar Rotterdam verkaste.

Zangvogels

Meer dan vijf jaar geleden begon ze de website andersnogiets010.nl.Een site waarop ze de verhalen over de speciaalzaken bundelt. De zangvogelwinkel Curio&Bicudo onder de Hofbogen was de aanzet voor een reeks verhalen. ,,Een vriend had me getipt over deze zaak waar ze Surinaamse zangvogels verkopen. Van tevoren stelde ik me een winkel voor die werd gerund door twee oude dames die kanaries verkopen, maar het bleken twee jonge gasten. Er ging een wereld voor me open toen ik daar binnenstapte.’’

Mosterd is zo gefascineerd door het verhaal van René van Buuren, de initiatiefnemer van Curio & Bicudo, dat ze besluit het te delen met de rest van de wereld. Anders nog iets? is geboren en al snel volgen er meer verhalen van kleine ondernemers uit de stad: de Paraddy balletwinkel, Kaya Kledingreparatie, het Stofzuigerhuis en Meubelstoffeerderij Jansen. Zaken die de tand des tijds overleefden. ,,De ondernemers vertellen hoe ze zijn begonnen en hoe ze zich staande houden in een maatschappij waarbij grote ketens vele kleine eenmanszaken omver hebben geblazen.’’

Het boek moet begin mei van de persen rollen, maar voor het zover is, heeft Mosterd nog een kleine slag te slaan. De drukkosten voor het boek worden gefinancierd door middel van een crowdfundactie. De teller staat op ruim 8.000 euro. In totaal moet 11.500 euro worden opgehaald. De actie loopt tot woensdag 10 januari.

Inleggen kan vanaf elk bedrag. Vanaf 15 euro krijg je een, in fluorescerende kleur gezeefdrukte, Andersnog-ietstas, bij 100 euro wordt je naam vermeld in het boek en bij 500 euro krijg je er een proeverij bij in een winkel in Rotterdam die ook in het boek wordt genoemd. Alle tegenprestaties zijn terug te vinden op dewebsite.

Mosterd: ,,Ik hoop echt dat het gaat lukken, want Rotterdam heeft zo veel verborgen parels.Het wordt een prachtig boek over de stad!’’

Andere berichten

Andersnogiets?

Andersnogiets?
Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel