NU.nl | 14 maart 2018

Deze lekkere gerechten maak je van onkruid

Foto:Menzis / Iris Planting
Gepubliceerd:10 november 2017 15:34
Laatste update:14 maart 2018 08:56
Wat moet je nou met die alsmaar voortwoekerende onkruiden als zevenblad,haagwinde, Japanse duizendknoop en heermoes? Caroline Zeevat probeerde ze op te eten. Door schade en schande leerde ze niet alleen onkruid herkennen, maar ook te gebruiken en ervan te genieten op haar bord.

Caroline, schrijfster, grafisch ontwerpster en stadslandbouwer, is buiten opgegroeid. Haar grootouders hadden vroeger een boerderij in de Beemster, waar ze als klein meisje al graag wilde bloemen plukte.

Verder aangespoord door haar oppas, die Caroline vaak meenam op strooptochten door de bossen, ging ze steeds dieper de natuur in. Niet alleen om te kijken, maar óók om te proeven.

“De oppas leerde mij eetbare planten als weegbree of wilde postelein herkennen en daar lekkere gerechten van te maken. Ook begon ik rond die tijd mijn eerste moestuin, waar ik langzaam mijn eigen tuinkers en radijs omhoog zag komen.”

Een traktatie vond Caroline. Veel verser en gezonder dan wat je in de supermarkt vindt. Maar vooral: veel lekkerder.”Als je eenmaal onbespoten tomaat uit eigen tuin hebt geproefd, valt de smaak uit de supermarkt vaak tegen. Ook die tomaten eet ik natuurlijk wel eens, maar de smaak is vele malen vlakker.”

“Voor ik het wist hadden de goudsbloemen mijn mooie slabedje overwoekerd.”

In Rotterdam, waar Caroline uiteindelijk neerstreek, kocht ze 23 jaar geleden haar eerste volkstuin. De smeerwortel, mierikswortel en goudsbloem, aangeplant door de vorige eigenaar, gedroegen zich als wilde planten. “Voor ik het wist hadden de goudsbloemen mijn mooie slabedje overwoekerd. Niet zo fijn.”

ONGENODE GASTEN

Caroline leerde keuzes maken en streng zijn door die ongewenste zaailingen er rücksichtsloos uit te trekken. Maar er waren meer ongenode gasten. Het échte onkruid zoals zevenblad, Japanse duizendknoop, haagwinde, Japanse duizendknoop en haagwinde.

“Onkruid bestrijden met gif wilde ik als natuurliefhebber niet.”

“Deze bestrijden met gif wilde ik als natuurliefhebber niet. Maar ik wilde ook mijn tuintje niet opofferen aan deze hardnekkige soorten. Een worsteling.”

Caroline besloot zich verder te verdiepen in het herkennen en bestrijden van onkruid en ontdekte dat je sommige soorten gewoon kunt eten. “Zevenblad bijvoorbeeld, al waren die eerste probeersels niet zo lekker. Ik ging ermee experimenteren en samen met de wilde raket die in de kas woekerde, maakte ik een pesto. Echt lekker werd het pas toen ik de juiste verhouding van planten te pakken had.”

Zo begon Caroline zich steeds meer in deze ‘wilde groenten’ te verdiepen. Ze ontdekte dat ze, naast moeiteloos groeien, ook vaak heel gezond zijn. Vervolgens plantte ze stekjes van enkele lekkere favorieten zoals daslook (waar ze pesto van maakte), hondsdraf (ingrediënt voor kruidenboter) en klein hoefblad (gelei en siroop).

“Heerlijk vind ik het om zo je tuin in te lopen en te genieten van al die wilde, geurige kruiden. Bovendien weet ik dat ik ze kan eten, omdat ik geen vervuilde grond in mijn tuin heb. Wel een belangrijke voorwaarde.”

FAVORIETE ONKRUIDRECEPTEN

Naar aanleiding van al dat experimenteren, schreef Caroline een ‘kooktuinboek’, Wilde venkel en rabarber. “Daarin deel ik al mijn favoriete onkruidrecepten, zoals de pesto met zevenblad en stamppot-onkruid. Daarna volgde het Onkruidboek. Want wat is onkruid precies, hoe ga je ermee om en wat kun je ermee?”

De afgelopen jaren zet Caroline zich ook in voor allerlei stadslandbouwprojecten, waar ze samen met bewoners van achterstandswijken moestuintjes opzet. ‘Sociaal moestuinieren’ noemt ze dat.

“Een goede manier om mensen weer in aanraking te brengen met de groene buitenruimte en gezond eten uit eigen tuin. Een andere passie van mij.”

MENZIS SAMENGEZOND

Wil jij ook op een makkelijke manier gezonder eten? Het online gezondheidsprogramma Menzis SamenGezond maakt jouw eerste stappen leuker en makkelijker. Houd je fitscore bij in de app, vind inspiratie op de site en help jezelf of je omgeving om gezonder te leven met een online coach, tips en meer.

Door: Menzis SamenGezond

Andere berichten

Onkruidboek

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel