Eten uit de volkstuin | 17 april 2014

Onkruidboek, voor onkruidminnaars en -haters

Een héél boek over onkruid! Alleen maar onkruid. Kan je je het voorstellen? Door trendsetter René Redzepi, chefkok van restaurant Noma in Kopenhagen, is het tegenwoordig hip om met een mandje in je ene hand en het Onkruidboek in je andere hand de berm af te struinen. Opzoek naar weegbree, veldzuring en paarse dovenetel voor een salade. In je moestuin sla zaaien voor je salade, is zálig!

Onkruidboek
Lente salade met onkruid

Onkruidboek

Onkruid eten mag dan nu wel hip zijn, het is natuurlijk niet nieuw. Ik heb nog een boekje over wilde planten uit de tijd dat men het jaartal van uitgave nog in romeinse cijfers schreef. Met spannende recepten voor pastinaakpannekoeken, geconfijte klismerg en noedels met IJslands mos. Onkruidboek, een hedendaags boek over wilde planten, staat vol met tips om onkruid te bestrijden én te gebruiken. Voor salades, soepen, stamppotten maar ook recepten voor zalf of verf. De drie auteurs Suze Peters, Lotte Stekelenburg en Caroline Zeevat, hebben hun kennis gebundeld en een handige gids geschreven.

Onkruidboek

Onkruidboek met een top 10

De auteurs hebben ongeveer 100 mensen gevraagd naar wat zij het ergste onkruid vinden. Uit de antwoorden is een top 10 ontstaan. Op nummer 1 natuurlijk brandnetel. Maar ook zevenblad, heermoes en haagwinde staan in de hitparade. De impopulaire onkruiden worden uitvoerig beschreven. Hoe je het herkent en of het geneeskracht heeft. Hoe je het onkruid in kwestie het beste kunt bestrijden maar ook welke planten juist goed de concurrentie van de boosdoener aankunnen. En tot slot steeds een lekker recept van onkruidkenners zoals Ria Loohuizen (schrijft boeken over wilde planten) of Marjoleine de Vos (schrijft over eten voor NRC). In het boek staat per seizoen een lekker recept voor een salade met onkruid van Jim de Jong, chefkok van restaurant De Jong in Rotterdam. Behalve de 10 top onkruiden worden er ook vijftig onkruiden kort beschreven.

Onkruidboek
Zomerse salade met onkruid

In mijn volkstuin staat ook onkruid en ik laat zelfs expres wat brandnetel staan voor vlinders en om te experimenteren in de keuken. Het koken en eten van onkruid is leuk om te doen. Even naar buiten wandelen om wat wilde planten te plukken en hop, je hebt een avondmaal! Toedeloe supermarkt! Joh, wat excentriek of op z’n minst apart, hoor ik jullie nu denken. Maar ik verkeer in goed gezelschap! Mannen zoals René Redzepi, Jonnie Boer en Jim de Jong doen het ook.

Onkruidboek
Onkruid kan je ook zelf zaaien! Koop zaden bij Vreeken.

Het boek had voor mij wel iets praktischer gemogen. Minder interviews of juist wat korter. En in plaats van een top 10 hadden het er best meer mogen zijn! Een uitgebreide onkruid top 25. En meer recepten! Maar sowieso vind ik het een super handige gids!

Onkruidboek van Suze Peters, Lotte Stekelenburg en Caroline Zeevat verscheen in 2013, kost € 19,95 en is inmiddels voor de derde keer gedrukt. Het wordt uitgegeven door Trichis Publishing, ISBN 9789490608620.

Andere berichten

Onkruidboek

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel