Zestz, December 2010, Ronald de Nijs
Mini frietencyclopedie
Een ode aan het goudgele patatje.
Van alle culinaire uitgaven die dit jaar bij Zestz op de deurmat vielen, is dit een van de grappigste. Neem de titel: Het Grote Frietboek, terwijl het om een heel klein boekje gaat. En dan de vele afgebeelde foto’s van friet etende Nederlanders. Van Bekende (Ed Nijpels maar ook Jan des Bouvrie) tot eigenlijk… alle Nederlanders. De boodschap: we hoeven ons er echt niet voor te schamen dat we af en toe een zakje met goudgeel gebakken aardappelstaafjes wegwerken. Zelfs bij toprestaurants vind je ze al op de kaart. En die haute friture is ook meteen de reden dat dit boek juist nu kan verschijnen. Het van oorsprong Franse, Belgische of toch Spaanse gerecht (historici zijn er nog niet over uit) is salonfähig. In het boekje vind je dan ook een tweetal bereidingswijzen en verschillende tips van topkoks. Zelfs wijnadviezen ontbreken niet. En ondertussen lepelen auteurs Ellen Scholtens en Irene de Vette het ene historische feitje en weetjes na het andere op. Al met al een smakelijk boekje.