Zestz – Halil Asars Roadtrip recensies

Zestz, Ronald de Nijs –  november 2009

Gastheer Halil Asar (At See) maakt foody roadtrip

Vrolijk stemmend jongensboek over een reis langs culinaire walhalla’s.

Zoals het een goed gastheer betaamt, stond Halil Asar (1979) afgelopen maandag vlak bij de toegangsdeuren van zijn restaurant At See (2009) in Scheveningen. Zo kon hij alle gasten voor de boekpresentatie persoonlijk welkom heten. Het lukte hem zelfs met de meeste bezoekers het glas te klinken voordat zijn feestje ook maar was begonnen. Inderdaad, zíjn feestje. Asar is namelijk de hoofdpersoon van het boek Halil Asars Roadtrip. Een gastronomische reis door West-Europa.

Gastheerschap
 Kookboeken zijn er genoeg, maar uitgaven waarin het gastheerschap een grote rol speelt, zijn er nauwelijks, vertelde uitgever en auteur van de Roadtrip, Michiel Houdijk. Asar maakte diepe indruk op Houdijk toen hij nog bij sterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam werkte. Inmiddels zwaait Asar als gastheer en sommelier de scepter in een eigen etablissement. Wat ligt er dan meer voor de hand dan een eigen boek?

Terugkijken met leermeesters
 Toch werd het geen boek over zijn restaurant At See. Uitgever en gastheer bedachten een culinaire roadtrip. Tegelijkertijd werd het een reis door Halil Asars leven. De lezer maakt kennis met zijn moeder (leading lady in restaurant De Buik van Parijs) en zijn leermeesters, Jonnie en Therèse Boer (De Librije) en de chefkoks Cees Helder en Erik van Loo (respectievelijk oude en nieuwe eigenaar van Parkheuvel). Deze ontmoetingen ontlokken zijn mentors behoorlijk wat lovende woorden over hun ‘leerling’. ‘Maar nu moeten we ophouden met hem op te hemelen, daar wordt-ie alleen maar ijdel van,’ kapt Helder af.

‘Kijk dat koppie’
 De reis voert langs collega’s van restaurants Huson, Ivy en Oud Sluis, langs mega foodymarkt Rungis nabij Parijs, fabrikanten als Tattinger en langs verschillende hotels en restaurants in Frankrijk, Italië en Spanje. Ook een linnen- en een messenproducent, kleermaker en barbier komen voorbij. De lezer beziet de avonturen, vlot neergeschreven door Michel Houdijk, door de ogen van Asar. Vanzelfsprekend speelt daarin het gastheerschap een belangrijke rol. Asars ogen gaan glimmen als hij een ober bij Bar de Théatres (Parijs) aan het werk ziet: ‘Kijk dat koppie van hem: hij geniet als wij genieten’. Maar etablissement Deauville op de Champs Elysées stelt hem weer teleur.

Gevoel
 Het boek is doorspekt met Asars gedachten over gastheerschap. Tijdens zijn roadtrip praat hij er veel over met collega’s. De belangrijkste les: gastheerschap zit in je genen. Je kunt veel dingen leren, maar het gevoel voor dit vak en de klanten evenwel niet. En wie zo kan genieten van culinaire zaligheden tijdens deze roadtrip, wil dat ook overbrengen op zijn gasten. Asar is een gelukkig mens.Andere berichten

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel