Rini Wagtmans – Koerstrui!

Tom Simpson zal altijd worden herinnerd als de renner die de dood vond op de flanken van de Mont Ventoux, om zijn schouders droeg hij het klassieke witte shirt met de zwarte blokken van Peugeot. Het verhaal van Simpson staat kort omschreven in het boek met daarnaast ‘zijn’ shirt. De betekenis van de onverzettelijkheid van Simpson straalt ook uit van de verzamelaar Henk Theuns; op een spreadgrote foto staat hij temidden van een groot gedeelte van zijn drieduizend exemplaren, de shirts zijn overal, op de grond, aan een rek, aan een muur. Er is er echter maar één in zijn handen: het Peugeot tricot van Simpson, er staat op geschreven: ‘Ter nagedachtenis aan een goede echtgenoot en vader.’
 
De indrukwekkende verzameling is in Koerstrui! onderverdeeld in hoofdstukken van verschillende koersen of disciplines. De truien worden alfabetisch per coureur getoond. Sommige krijgen een hele pagina voor zichzelf, voorzien van een korte uitleg van de loopbaan van de renner en anderen staan gezamenlijk kleiner afgedrukt op één pagina. 
 
Het stikt van de bijzondere truien, in een omschrijving geeft Theuns uitleg hoe hij de tricots bij elkaar heeft gescharreld. 1250 van deze truien zijn getoond. De Nederlandse amateur kampioenstrui van Arie Hassink uit 1976. een trui uit 1937 van Arie van Vliet, de regenboogtrui WK veldrijden 2002 van Bart Wellens en verschillende truien van Marianne Vos – de vrouwen hebben een eigen hoofdstuk gekregen – waarvan die van de Giro Toscane het meeste indruk maakt.
 
Ook in dit tricotfestival vallen de aan de Tour de France deelnemende truien direct op. Een bolletjestrui van Virenque, een gele van Lance of een groene van Van Poppel: allemaal mooie en duidelijk gebruikte truien.
 
Het boek doet me steeds weer denken aan de wielertijden van weleer dat ik met mijn vader aan de buis zat gekluisterd zoekend tijdens een wielerkoers naar een glimp van een trui van de legendarische TI-Raleigh ploeg. Het shirt van Raas, Winnen, Kuipers en al die andere shirts.
 
Koerstrui is een absolute aanrader om her-inneringen op te halen. Tijdens het bladeren zal je merken dat dat je het liefst zelf die shirts in handen zou willen hebben, maar deze papieren collectie is een geweldig alternatief.

Andere berichten

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel