Recensie: Bestwineroutes.com

Nederland

Nederland heeft inmiddels zo’n 160 wijngaarden. Over het algemeen zijn deze wijngaarden niet zo groot, maar dat maakt het niet minder leuk om ze te bezoeken. Veelal werkt de passie van de wijngaardeniers aanstekelijk. Vol trots laten ze hun wijngaard zien en vertellen over de wijngaard en al dat erbij komt kijken. Een proeverij hoort daar uiteraard ook bij met wisselend resultaat. Echter, zure wijn tref je over het algemeen al lang niet meer aan. Sommige Nederlandse wijnen kunnen zich goed meten met buitenlandse. Er worden dan ook regelmatig prijzen gewonnen. Achter iedere wijngaard zit wel een verhaal. Vaak zijn ze begonnen als hobby en liefhebberij en hebben een en ander beetje bij beetje uitgebouwd. Dit is dan ook de reden dat er veel vrijwilligers helpen om de wijngaard te onderhouden. Niet alleen voor de druivenpluk, maar ook voor het snoeien en het kelderwerk. Ben je nog op zoek naar een hobby, grijp je kans en meld je aan bij een wijngaard. Vanwege de kleinschaligheid is het wel van belang om voorafgaand aan een bezoek even te bellen.

Druiven van Zuid tot Noord

In tegenstelling tot wat men denkt, gaat wijnbouw in Nederland al heel lang terug. De eerst gedocumenteerde wijnstokken gaan terug tot 1324 rond Maastricht. Helaas stopte daar eveneens de wijnbouw begin 19e eeuw, onder andere door de economische strubbelingen in de tijd van Napoleon. Wil je daar meer over horen dan raden we aan eens naar Domein de Wijngaardsberg af te reizen. In 1967 startte Wijngaard Slavante. In Nederland vind je wijngaarden door het gehele land tot op de Wadden aan toe. Echter, van oudsher staat Limburg bekend als wijnstreek met goede wijndomeinen als De Apostelhoeve, Hoeve Nekum en Wijngoed Thorn. Hier verbouwt men de oudere druivenrassen als Riesling, Auxerrois, Sylvaner en Pinot Gris. Gelderland heeft momenteel het grootste wijnareaal met onder andere Wijnhoeve de Colonjes en Wijngaard Hof van Twente. Hier worden nieuwe ziekte ‘resistente’ rassen gebruikt als Solaris, Johaniter en Regent. Druivenrassen die de moeite waard zijn om te ontdekken.


Langs Nederlandse wijngaarden: 12 wijnweekendjes weg

Tot voorkort dacht je ook als wijnliefhebber, bijna vanzelf, meteen aan de klassieke wijnlanden zoals Frankrijk en Italië of toe maar Zuid-Afrika, als het over een wijnreis ging. De laatste jaren is daar flink verandering in gekomen en is ook Nederland een prima keuze voor een wijnreis, of het nu voor een weekend is of voor twee of drie weken. Immers de kwaliteit van de vaderlandse wijn is, getuige prijzen op internationale concoursen, duidelijk beter geworden en er is volop keuze.  Je vindt wijngaarden waar de wijnmaker je met open armen ontvangt in elke provincie, van waar alleen voor vrienden en kennissen druiven geplukt, geperst en gevinifieerd wordt tot serieuze bedrijven die duizenden flessen maken en al decennia bestaan.  Dus lekker op wijnweekend of wijnvakantie. Tips genoeg. Schrijfster-vinologe- Peetra van der Knaap reed maar liefst 7000 km om alle 55 wijngaarden voor haar boek te bezoeken. Nog meer cijfers: daarnaast selecteerde ze ook 129 bijzondere restaurants, 92 hotels en 60 bijzondere bezienswaardigheden en geeft een korte beschrijving van elke provincie van Groningen tot Limburg.   Maar geen misverstand, het gaat vooral om de Nederlandse wijngaarden. In haar beschrijving is met name de wijnmaker of wijnmaakster aan het woord, wat het persoonlijk en prettig leesbaar maakt, ook dankzij de fraaie fotografie. En uiteraard is er informatie over de wijnen en de bezoektijden en waar je ze nog meer kunt kopen of drinken. Leuk is ook de tip bij elke provincie van een wijngoeroe voor een speciaal restaurant net als een handvol bijzondere tips zoals verblijven in een wijnton in Friesland. Tot slot komt ook de Nederlandse wijn aan bod, de druiven, de seizoenen en een woordenlijst om eventueel wijnjargon te ontraadselen.  Een mooie aanvulling op dit inspirerende boek is de wandelgids “De mooiste wijnwandelingen van Nederland” van uitgeverij Gegarandeerd onregelmatig.

12 wijnweekendjes weg in NL, Peetra van der Knaap, trichisboeken.nl

Andere berichten

12x Wijn Weekendje Weg in NL

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel