Mosselen eten bij … Kaat Mossel – De tafel van Tine

25/7 -Het heeft even geduurd, maar nu is het eindelijk zo ver: het nieuwe mosselseizoen is officieel geopend. Dat wij Belgen veel grotere fans zijn van de weekdiertjes dan onze noorderburen – die dan weer de grootste mosselboeren zijn – is een open deur intrappen. Onze eerste portie Zeeuwe mosselen van het seizoen proefden wij op een wat vreemde plek: niet in de Philippine, maar in Rotterdam bij Kaat Mossel.

Het Grote Mosselboek

In Rotterdam wacht Michiel Houdijk van Uitgeverij Trichis ons op met de eerste exemplaren van mijn ‘Grote Mosselboek’, een klein boekje van formaat maar boordevol weetjes, tips, geschiedenis, recepten… allemaal rond en over de mossel. Uitgeverij Trichis is gevestigd in Rotterdam en wij hebben afgesproken in het enige restaurant in Rotterdam dat gespecialiseerd is in mosselen. “Wellicht ook het enige in Nederland” zegt Michiel “Zeeuws-Vlaanderen natuurlijk niet meegerekend”.

Maar goed Kaat Mossel dus. Leuke naam voor een mosselrestaurant natuurlijk maar er is meer. Blijkt dat Kaat Mossel ook echt bestaan heeft. Iedere Vlaming kent natuurlijk Keetje Tippel maar Kaat Mossel…

Keurvrouwe

Kaat Mossel werd in Rotterdam geboren op 25 maart 1723 als Catharina Mulder. Haar bijnaam kreeg ze door haar ambt als ‘Keurvrouwe der mosselen’. Iedere ochtend, behalve op zondag, trok ze naar de mosseltrap om de Zeeuwse mosselen te keuren die door vissers uit Den Briel en Rotterdam werden aangevoerd. Zij beoordeelde de kwaliteit, verdeelde de mosselen en droeg zorg voor een ordentelijke gang van zaken onder de mosselvensters. Haar inkomen bedroeg zo’n 13 euro per jaar. Kaat was een arme, ‘ondeftige’ vrouw. Niet bepaald een viswijf, maar ook niet veel meer! – Tine Bral. Lees verder.

Andere berichten

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel