Koken.blog.nl – Zuid Kookt!

Koken.blog.nl- Koken met Karin, 12 November 2008

 

Kookboek Zuid Kookt

Afgelopen lente zat ik ineens op een Rotterdams pleintje aan een zonovergoten maaltijd met kok annex horeca-ondernemer Rob Baris en diverse culi-collega’s. Dat was onderdeel van een stukje Rotterdampromotie in de vorm van een kookboekenplan, dat intussen is afgerond. Het kookboek heet Zuid kookt! met als ondertitel Culinaire avonturen op de Rotterdamse Afrikaandermarkt. Een origineel idee. Men neme een enthousiaste en tegendraadse Rotterdamse kok, 176 Rotterdammers als proefkonijnen, een exotische markt midden in een uit het slop klauterende, voormalig zeer ongure wijk en een gemeente die een en ander wil bevorderen. In de vorm van twaalf workshops is Rob Baris met Rotterdammers op eetsafari langs de markt gegaan om vervolgens samen te gaan koken. Dit boek is een weerslag daarvan.

 

Perziken fijnknijpen

Er zijn twaalf hoofdstukken, vernoemd naar de twaalf workshops, met twaalf zeer verschillende groepen deelnemers die je steeds op een staatsieportret ziet afgebeeld. Dan een verslag in woord en beeld van de prettig rommelige workshop met opgevangen gesprekjes van de deelnemers. En de recepten natuurlijk. De kunstenaars maken overal een plaatje van, de sporters knijpen met al hun spierkracht bijkans de perziken fijn, de Chinezen toveren maar meteen een heel buffet tevoorschijn en de wetenschappers experimenteren met zeewier. Allemaal Rotterdammers. Alleen het clubje culinaire journalisten, waar ik onder viel, bevatte ook mensen uit de rest van het land. Kennelijk hebben ze er daar in Rotterdam zelf niet genoeg van.

 

Boodschappenlijstje

Leuk detail is dat elk menu een grote foto heeft met een omklapstrook, waarachter het – afscheurbare – boodschappenlijstje blijkt te schuilen, verdeeld in ‘van de markt’ en ‘uit de voorraadkast. Alleen jammer dat de kleuren niet helemaal synchroon lopen. Bij de recepten zelf staan helaas alleen kleine foto’s, en bovendien nogal ingezoomd, waardoor je niet goed kan zien wat de bedoeling is. De gerechten komen van over de hele wereld, maar wel vaak met een mediterrane inslag. En veel Franse toetjes (tarte tatin, chocolademousse, clafoutis met kersen).

 

Vervelend lettertje

Het is een lijvig boek geworden, omhuld door een ietwat onhandige omslag die een plattegrond voorstelt van de Afrikaandermarkt.  Deze tweede markt van Rotterdam wordt op woensdag en zaterdag gehouden, en telt op hoogtijdagen wel 15.000 bezoekers. Vooral groente en fruit, maar ook vis en gezelligheid zijn de voornaamste trekpleisters. Er zijn trouwens heus niet alleen van die enge onbekende sopropo’s en tajerbladen te vinden, maar ook kaas, boerenboter en een keur aan olijven, om maar wat te noemen. Dat blijkt uit de door het boek gestrooide interviews met vaste marktkooplui, helaas in een vervelend cursief lettertje dat noopt tot snel doorbladeren.

 

Kwartels fileren

Tussendoor veel handige pagina’s, gewijd aan het koken van asperges, fileren van kwartels, schoonmaken van pijlstaartinktvis of eten met stokjes. En tips hoe je met een pollepel kunt checken of je frituurolie heet genoeg is. Reuze instructief voor beginnende koks! Morgen een lekker recept online van Maïskolfje met salsa en meikaas (of mozzarella).

Andere berichten

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel