Het Parool I 13 november 2019

Complimenten voor de te verwachten chaos 

 Door: Hans van der Beek 13 november 2018, 10:48
Vader Evert-Jan Heijmans, zoon Rijck en moeder/ auteur Eva Brouwer: ‘Superleuk, dit, hé. Een presentatie mét kinderen’
In de Kanarieclub zijn een hoop kleine kinderen en daar komt geluid uit. Dat zat er ook wel een beetje in: ze hebben hier een ­ballenbak en het boek dat wordt gepresenteerd heet Éven tot tien tellen.
Een kinderboek, ook voor moeders.
Al die tips over opvoeding, mijn god, er gaat bij mij meteen een beerput open. De vloek die in mijn tijd door het pedagogische land ging, was: het goede benoemen en het slechte negeren.
Dus het ene broertje terroriseerde het andere broertje de hele dag, maar het laatste half uur voordat vader thuiskwam – geen toeval – speelden ze rustig samen. Dan mocht ik niet zeggen: hoe haal je het in je hoofd je broertje te slaan, te bijten, enzovoorts, nee, dan moest ik zeggen dat papa het héél erg knap vond dat hij op het laatst zo gezellig met zijn broertje had gespeeld, echt heel blij mee.
Ik droom daar nog weleens van.
Een man komt naast me staan, voornamelijk om gewoon even naast een andere man te staan. Johnny Zuidhof: “Er zijn hier alleen jonge moeders. De enige paar mannen zijn familie – en jij.”
Met jonge moeders is het dubbel op eieren lopen, weet ik toevallig.
We gaan beginnen. Dat blijkt als auteur Eva Brouwer de microfoon pakt en zegt dat we gaan beginnen, en ook als haar zoon Rijck daarna de microfoon pakt en erin schreeuwt dat we gaan beginnen!
Lachende moeders.
Brouwer noemt de titel van haar boek en Rijck begint keihard van één tot en 10 te tellen. “Goed zo,” zegt Brouwer, “maar mama gaat even vertellen, daarna mag jij weer.”
Een afspraak die voor Rijck toch wat hoog gegrepen zal blijken.
Brouwer praat met Theresa Hartgers, de illustrator van het boek, over de inspiratie die zij put uit haar eigen man en drie kinderen, maar sommige tekeningen kan ze maar beter anoniem maken. Intussen hangt onze Rijck weer aan de microfoon.
Hartgers: “Zoals dit. Dat kinderen je de hele dag in de weg zitten.”
Brouwer: “We houden van onze kinderen, maar we wilden ook een leven.”
Na afloop complimenteer ik Brouwer met de chaos tijdens de presentatie. Brouwer: “Het viel te verwachten. Ik vond het nog meevallen, eerlijk gezegd.”
Ze vat het moederschap samen. “Het levert fantastische momenten van pure liefde op, maar soms ben je aan het eind van de dag zo leeg. Een soort hallucinerende vermoeidheid.”
“Maar ik wil geen klaagmuur zijn. In het boek staan ook tien tips voor moeders, om uit die klaag- en schuldgevoelmodus te komen.”
Ook de jonge vader zal dat alleen maar toejuichen.
Illustrator Theresa Hartgers, dochter Johanna en man Johnny Zuidhof. Een inspiratiebron
Wat boekpresentatie Éven tot Tien Tellen
Waar Kanarieclub, Bellamyplein
Wie Eva Brouwer, Theresa Hartgers, Fabienne Chapot, Evert-Jan Heijmans, Johnny Zuidhof,
Wanneer maandag 12 november, 16.00 tot 18.00 uur

Andere berichten

Éven tot 10 tellen

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel