Fietsstang; kunst en fietsblad

Atheneaum boekhandel, juni 2010

 

Fietsstang. Kunst en fietsen

door Stang Gubbels

Morgen in het Nieuwscentrum: het tijdschrift Fietsstang, een blad over fietsen als kunst. Initiatiefnemer is illustrator en beeldend kunstenaar Stang Gubbels, die eerder in 2009 het tijdschrift Boomstang maakte, waar Fietsstang een vervolg op is. Fietsstang bevat bijdragen van onder anderen schrijver en presentator Wilfried de Jong, voormalig profwielrenner Peter Winnen en Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum. Vannacht alvast een voorproefje: een artikel over Sander Rood, beeldend kunstenaar en uitvinder van de boomfiets en vele andere wonderlijke voertuigen.


Zonder tegenwind geen wind

Sander Rood op zijn windfiets.

De maker van deze wonderlijke voertuigen is de veelzijdige kunstenaar Sander Rood. Op 9 september 2009 overlijdt Rood in Brazilië, het land waar hij kort daarvoor vol plannen en idealen is gaan wonen. In deze Fietsstang plaatsen wij enkele van zijn werken. Met zijn objecten richt Rood zich op de relatie tussen mensen en zijn omgeving. Vol humor probeert hij anderen, maar vaak ook zichzelf onderdeel van zijn kunstwerken te laten zijn. ‘Portretteer ik mezelf? Wellicht, maar meer nog dan dat probeer ik mij los te maken van de grenzen tussen kunstwerk en toeschouwer. Voor mij is de toeschouwer een deelnemer die als laatste schakel een concept tot leven brengt.’

De zoutwagen.

Zijn zoutwagen brengt in Breda een oude traditie tot leven: in de negentiende eeuw vindt zoutwinning plaats uit de tranen van mensen. Om deze op te halen rijdt er een zoutwagen langs de huizen. Waar of niet waar, met het kunstwerk weet hij verwarring in de openbare ruimte te scheppen, iets wat hij graag doet. 

Op de fiets heb je zonder tegenwind geen wind mee. Rood bedenkt een windfiets die uitsluitend vooruit gaat door tegenwind. Heb je een tijdje geen tegenwind, dan is er onder in de fiets een kleine ruimte waar je de tegenwind even rustig kunt afwachten.

Lantaarnpaalfiets.

Public-lighting on human energy is eigenlijk een lantaarnpaalfiets. Door te trappen gaat de lantaarnpaal branden. Deze versie is te zien achter de grote kerk in Alkmaar.

Sander Rood op zijn boomfiets

De boomfiets van hout, metaal, leer en polyether ten slotte is volgens Rood een fiets om al fietsend tot jezelf te komen en één te worden met de natuur. Als boomfietser zie je de boom eens van een compleet andere, verrassende kant. Het liggend trappen ontspant; door de beweging draait de fiets rond de boom.

Andere berichten

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel