Dutch Old School Kickboxing IconsEen project van Arno Coenen, Jean-Michel van Braak en Marinus de Ruiter
Het boek Dutch Old School Kickboxing Icons portretteert tien legendarische kickboksers en trainers die de basis legden voor de dominantie van Nederlandse vechters in de K-1, de internationaal toonaangevende vechtsportcompetitie. Van pionier Thom Harinck, die Badr Hari van de straat plukte en wereldkampioen maakte, tot ex-schaderegelaar Cor Hemmers, die met zijn kampioensteam Golden Glory successen viert van de Amsterdam Arena tot aan de sportpaleizen van Japan.
De initiator van het boek, kunstenaar en kickboksfanaat Arno Coenen, ging op onderzoek uit aan de hand van wedstrijdposters uit de begintijd van het kickboksen, eind jaren zeventig en begin jaren tachtig. Wie waren de mannen op deze posters en wat doen zij nu? Hoe is het mogelijk dat zij Nederland zo op de kaart hebben gezet in een van oorsprong Aziatische sport?
De portretten in het boek, gemaakt door Coenen en fotograaf Jean-Michel van Braak, worden aangevuld met interviews door schrijver Marinus de Ruiter. Hierin geven de kickboksers in hun eigen woorden een beeld van de ruwe, ongepolijste begintijd en leveren zij onverbloemd commentaar op recente ontwikkelingen
Dutch Old School Kickboxing Icons zet aan tot discussies: wie mist er nog in het verhaal? Waarom is er nu toe nog zo weinig aandacht voor in de Nederlandse media? Is de sport vooruit gegaan? Waarom lijdt de kickbokssport nog steeds onder een slecht imago? Waarom wordt de sport in Nederland nog steeds niet officieel erkend?
Het boek is vooral ook een visuele ode aan de explosieve, flamboyante kickbokscultuur. In zijn kenmerkende uitbundige stijl bewerkt Coenen de foto’s van Van Braak tot kleurrijke iconen, waarin de persoonlijkheden en karakters van de geportretteerde kickboksers tot uiting komen.
|
Over de auteurs![]() Arno Coenen is geboren in 1972 in Deventer, hij is een waar multimedia kunstenaar. Zijn computer is zijn belangrijkste gereedschap, hoewel, in zijn wereld dit een bredere betekenis heeft. Tijdloze en very ‘oldschool’ media worden samengebracht in een krachtige symbiose, ook de inhoud heeft niet alleen zijn weerslag op de digitale wereld. De afgelopen jaren krijgt zijn werk meer en meer een sociale dimensie. Zijn inspiratie haalt hij uit de wereld om hem heen. In zijn thematiek komt net als in veel hedendaagse kunst de traagheid aan bod waarmee de Westerse maatschappij, en Nederland in het bijzonder, ontwikkelingen als postkolonialisme en globalisatie verwerkt. Coenen is niet alleen gefascineerd door de snelle opkomst van culturen van buiten de landsgrenzen; ook subculturen, jeugdcultuur en popcultuur zijn prominent aanwezig in zijn werk. Daarbij gaat zijn voorkeur uit naar explosieve verschijnselen als hooliganisme, heavy metal en de vechtsportcultuur. Ondanks deze complexe achtergrond straalt het werk van Coenen eenvoud en energie uit, net als een logo, een merknaam, een herkenningscode of een slogan. Als er een slogan is waarmee je zijn kunst kan omschrijven, dan is dat 'luid en duidelijk'. Herkenbaarheid en communicatiekracht zijn essentieel voor Coenen. Uit reacties op straat, in de pers en rondom de vergadertafel blijkt dan ook keer op keer dat zowel toeschouwers, kunstprofessionals als opdrachtgevers enthousiast worden van zijn werk. Voor meer informatie zie www.arnocoenen.nl ![]() Marinus de Ruiter is kunsthistoricus, publicist, criticus voor The Wire en Zone 5300 en tekstschrijver voor verschillende podia, musea, galeries en culturele initiatieven. Voor meer informatie zie www.marinusderuiter.nl |