Welkom in onze webshop
Over de uitgeverij


goudsesingel 194
3011 KD rotterdam
(010) 477 85 25

rozenlaan 1
4835 PB breda
(076) 520 48 60  Visdief | 30 mei 2018

  10 beste onkruidplanten voor insecten

  Hoe krijg je een tuin zonder gif?

  Het is al dagenlang zomers weer. Ideale omstandigheden voor insecten om zich te vermenigvuldigen. Een mier in de tuin is zo erg niet. Maar een miereninvasie in je keuken of woonkamer is niet fijn. En een wesp in de cola is ook geen pretje. Hoe hou je die insecten op een duurzame manier onder de duim? Ik las vandaag op Natuurbericht.nl een artikel over een gifvrije tuin. Ik breng de tips ook graag onder jouw aandacht. En daarom vandaag: hoe krijg je een tuin zonder gif?

  Tip 1 Basishouding

  Het begint met je basishouding. Als je uit principe geen gif wilt gebruiken, dan ga je vanzelf op zoek naar andere oplossingen. Waarom je geen gif zou gebruiken? Heel simpel: het is echt héél slecht voor alle dieren in je tuin. Onschuldige insecten gaan er aan dood. Vogels die de vergiftigde insecten eten worden er niet beter van. De egels evenmin. De vleermuizen ook al niet. De kikkers, de padden en salamanders blieven ook geen gif. En mocht je oogsten uit eigen tuin, besef dan dat gif in jouw eigen lijf ook geen beste uitwerking heeft. Nu stop ik maar, want anders word ik of te sentimenteel of te grof.

  Tip 2 Mieren laten verdwalen

  Grappige tip van de bioloog: laat mieren verdwalen. Mieren lopen vrijwel altijd in een colonne. Elke mier volgt de andere. Dat doen ze op de reuk. Een mier ruikt waar een andere mier heeft gelopen en dus wandelt hij ook in die richting. Komen er te veel mieren in colonne naar je keuken of woonkamer, leg dan op een strategische plaats iets wat sterk ruikt. Een pepermunt, komkommer of zeepsop, zo luidt het advies. De mieren ruiken hun soortgenoten niet meer, en kiezen een andere richting.

  Spreekt vanzelf dat je in huis maar beter geen voedselresten kunt laten slingeren. Geen kruimels, geen suikerkorrels en geen zoet fruit. Want daar is het de mieren om te doen.

  Tip 3 Slakken weglokken of in de val lokken

  Realiseer je allereerst dat slakken heel nuttig werk doen: ze ruimen verrotte planten planten op. Dat ze ook levende planten vreten is dan weer een nadeel.

  De klassieke gifvrije methode om slakken te vangen is een potje met bier in te graven. De slakken kruipen erin en sterven de verdrinkingsdood. Een hard einde, maar in elk geval gifvrij.

  Gun je iedere slak het leven, dan zit er niets anders op dan ze te vangen en ergens anders vrij te laten. Een stuk meloen schijnt als een magneet te werken op slakken. Pluk ze ervan af en zet ze een eind verderop weer terug. Nog leuker is het om egels en vogels ruim baan te geven in je tuin. Die vreten de slakken wel weg hoor.

  Tip 4 Bladluizen biologisch bestrijden

  Wrede tip van de bioloog: knijp een paar bladluizen fijn en wrijf de resten op blad of steel. Lieveheersbeestjes schijnen dat te ruiken en leggen hun eitjes op de plant. Die eitjes komen pas later uit. In de tussentijd spuit je de bladluizen met water weg. Hou voor ogen: het komt echt goed. Je kunt natuurlijk ooklarven van het lieveheersbeestjekopen en die in de planten hangen. Tachtig bladluizen per dag eten die larven. Veelvraten zijn het. Delarven van gaasvliegenschijnen zo nodig nog beter te zijn.

  Tip 5 Leid de wespen om de tuin

  Wespen komen in een bepaalde fase van hun leven op zoetwaren af. Een glas cola heeft een onweerstaanbare uitwerking op de geel-zwarte insecten. Wat te doen? Rustig blijven, dat allereerst. Een wesp steekt pas als hij in het nauw komt. Altijd rustig blijven dus, echt waar.

  Als een wesp op zoetwaren afkomt, dan kun je het wellicht ook afleiden door ergens anders in je tuin iets zoets te plaatsen. Een opengesneden appel bijvoorbeeld, of een glaasje cola. Eerlijk gezegd weet ik niet of dit nu zo’n briljante tip is. Waar veel aanbod is, daar zullen ook veel wespen zijn.

  Dan zit er maar één ding op: de wespen moeten dood. Doe het zoals je de slakken doodt. Giet in een fles een laagje bier. Wespen kruipen erin en verzuipen. Tis wel zonde hoor. Wespen zijn ook weer voedsel voor vogels. Liever een wesp in de snavel van een vogel dan onderin een fles met bier.

  Tip 6 Accepteer de insecten

  Dit heeft natuurlijk ook alles met basishouding te maken. Heb er lol in dat je zoveel insecten in je tuin hebt. Zelfs al zwermen er massa’s muggen om je geen. Dat is toch mooi? Het is een teken dat je een gifvrije en dus duurzame tuin hebt. Geniet van de hommels, de bijen, de vlinders en van al die andere fantastische en prachtige dieren. Zet ze op de foto, film ze of bekijk ze met een verrekijker. Zeker weten dat je verrast zult zijn van hun schoonheid.

  Tip 7 Geen buxus

  Er zijn uitheemse planten die getroffen worden door uitheemse plaagdieren. De buxus wordt belaagd door de buxusmot. Die mot heeft geen vijanden en dus vreten de rupsen de struikjes compleet kaal. Veel mensen pakken dan naar de gifspuit. Langzaam maar zeker ontdekken vogels als kauw en koolmees dat de rupsen van de buxusmot best te vreten zijn. Maar dan moeten ze dus niet met gif zijn behandeld!

  Beter is echter om geen buxus aan te planten. Kies liever voor een inheemse plant die ook nog eens vriendelijk voor insecten is. Lavendel is bijvoorbeeld een goed alternatief. Goed voor de insecten. Van de bloemen kun je ook zelf genieten en wat te denken van die verfrissende lavendelgeur? Bezint eer ge begint bij de aanleg van je tuin.


  Leestip

  Er zijn nog veel meer tips te bedenken om een tuin zonder gif te creëren. Vanmorgen beluisterde ik een interview met Suze Peters in Vroege Vogels. Peters is de auteur vanPlaagdierboek. Een boek dat je wil helpen om te tuinieren zonder gif. In het interview gaf ze al heel veel tips, in haar boek staan er nog véél meer.


  Een tuin zonder gif: de meest normale zaak ter wereld.


  Lees dit artikel via Visdief.nl

  Deze website van Trichis maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie