Welkom in onze webshop
Over de uitgeverij


goudsesingel 194
3011 KD rotterdam
(010) 477 85 25

rozenlaan 1
4835 PB breda
(076) 520 48 60  Tuinblogger.nl | 13 april 2018

  review-boek-plaagdieren-kippen

  Review: Plaagdierboek

  plaagdierboek-review-tuinbloggerVandaag kreeg ik het net nieuw verschenen plaagdierboek in de bus en ik vertel je als tuinblogger graag wat ik er van vind. Dit boek belooft namelijk een praktische gids te zijn die uitlegt hoe je met deze ‘lastige tuinbeestjes’ om moet gaan. Want zijn het eigenlijk wel echt plaagdieren en hoe kom je van ze af zonder gif?

  Algemeen

  Het eerste wat opvalt, is dat het vooral een heel erg mooi boek is. Daar ga je echt even lekker voor zitten. Het leest makkelijk weg en is duidelijk en helder opgebouwd. Mooi om te krijgen en mooi om aan vrienden die van tuinieren houden te geven. Die mensen doe je met dit plaagdierboek zeker een groot plezier. Er staan leuke interviews met allerhande mensen in (van een biologische kweker tot een fobieënpsycholoog). En het boek geeft inderdaad de praktische oplossingen die je als tuinier graag wilt kennen.

  Fotografie

  Wat me verder vooral aan ’t boek (ook als hobbyfotograaf) opvalt, zijn de prachtige foto’s in het boek. Foto’s van de diertjes zelf én foto’s van de schades die ze kunnen aanrichten. De foto van de prachtige slak op de voorkant bijvoorbeeld geeft je eigenlijk al gelijk het gevoel dat er weinig ‘slechts‘ aan deze beestjes te ontdekken is. Ze zijn eigenlijk gewoon prachtig. En deze wesp… supermooi toch eigenlijk.
  plaagdierboek-wesp-glas

  Soorten plaagdieren in je tuin

  Behalve de fijn leesbare interviews, is er een top 10 van meest voorkomende plaagdieren die uitgebreid worden behandeld. Van een aantal andere soorten wordt achterin in het boek ook nog duidelijk een opsomming gegeven hoe je aan je planten herkent dat ze er zijn, wanneer ze er zijn én wat de aanpak is om ze te bestrijden. Zo ook voor de veenmol die ik hier vaak heb. Het enige dat ik jammer vond, is dat het boek in dat specifieke geval dan alleen aangeeft ze te kunnen bestrijden met ‘nematoden‘ (natuurlijke vijanden van diverse insecten) zonder verder daar precies op in te gaan en duidelijk aan te geven welke dat dan zijn. Nou levert google mij wel de antwoorden, maar die details had ik dan graag direct even daar willen lezen.

  Kippen als hulptroepen

  review-boek-plaagdieren-kippen

  Dat kippen vaak als ‘bestrijders‘ worden genoemd om in te zetten, is met 12 kuikentjes (lees meer hierover in mijn kuikenblog) in onze bijkeuken natuurlijk extra leuk. Die moeten straks dus echt voor mij aan de bak, en dat doen ze graag! Ze zijn er zoals je ziet bijna klaar voor ….

  Praktische oplossingen

  Als het in je tuin toch uit de hand loopt met plaagbeestjes wil je ze misschien toch tegenhouden. Het boek geeft hiervoor allerhande praktische oplossingen en legt dit helder en met duidelijk beeld uit. Van het inzetten van plakkerige boombanden tot het strooien van talkpoeder.

  Natuurlijk tuinieren

  Je gaat echt anders naar je tuin kijken als je dit boek hebt gelezen. Sterker nog, je gaat de dieren waarderen en wellicht laat je ze ook meer onderdeel van je tuin zijn. En dat is mooi! Want al kun je je niet voorstellen dat ook muggen, wespen en wantsen iets bijdragen, uiteindelijk heeft elk levend wezen in je tuin wel degelijk een functie. Je leest hoe alles samenhangt en hoe een tuin met bijvoorbeeld hoger gras en bedekte grond in je border vaak beter is dan alles spik en span in je tuin willen houden. Kijk, dat zijn tips waar je wat mee kan en het maakt het onderhoud vaak ook nog eens simpeler in de tuin.

  Laat de tuin dus meer de tuin zijn, dat is soms waar het op neer komt als je plaagdieren wilt bestrijden.

  Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger
   

   

   

  Lees de blog
  Deze website van Trichis maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie