Welkom in onze webshop
Over de uitgeverij


goudsesingel 194
3011 KD rotterdam
(010) 477 85 25

rozenlaan 1
4835 PB breda
(076) 520 48 60  24/7 Rotterdamse Loodsen - PZC

  "Het is een gelegenheidsboek naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het Loodswezen als zelfstandige aanbieder van loodsendiensten in ons land. Een nationaal feestje, dat gevierd wordt met een Rotterdams fotoboek. Ik signaleer het maar, in de stille hoop dat er nog een uitgave voor de Scheldemonding volgt.

  We krijgen een mooi en gevarieerd beeld van het loodsenwerk in onze wereldhaven. Soms stillevens, zoals de loodsladder op een roestige scheepshuid. Veel foto’s van loodsen in hun element. Nietige mensen op of naast of tegen of boven een Oceaanreus – het blijft een indrukwekkend gezicht. En passant ook schilderachtige opnamen van de haven.

  Over de vormgeving van het boek is nagedacht. De in primaire kleuren gevatte pagina’s met kort loodsenjargon springen er lekker uit. ‘Groen op groen met die opvaart graag’, ‘Loods, of je met je jongens naar de poort wilt rijden’, ‘Vier uur lage licht, heli af’, ‘Een snuivertje naar de Europoort’. Een enkele keer gaat een foto letterlijk de hoek om: als je een pagina omslaat loopt de betreffende foto nog een strook door. Een lvondst, die het door de spaarzame toepassing goed doet.

  De fotoseries worden onderbroken door interviews met havenwerkers, die iets over hun werk en contact met de loodsen vertellen. De vraaggesprekken zijn voorzien van zwart-wit portretten van de geïnterviewden. Een operator van Vessel Trafic Service (VTS), een brugwachter op de Botlekbrug die gemiddeld tachtig keer per dag opengaat, een sleepbootkapitein, een wachtchef in het Haven Coördinatie Centrum, een corporate captain van de Spido, een waterklerk, een roeier, een marine planner." - Jan van Damme. Lees verder

  Deze website van Trichis maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie