Welkom in onze webshop
Over de uitgeverij


goudsesingel 194
3011 KD rotterdam
(010) 477 85 25

rozenlaan 1
4835 PB breda
(076) 520 48 60  Tweehonderd jaar Koninkrijk

  Uitverkocht

  Tweehonderd jaar Koninkrijk

  Atlas van Stolk

  Tweehonderd jaar terug in het verleden. Het lijkt lang, maar slechts drie grootmoeders overbruggen die tijd. Of grootvaders, zo je wilt. Hoe zag het leven er uit, twee eeuwen geleden? Wat veranderde er in de loop der tijd? Geen makkelijk te beantwoorden vragen, want in tweehonderd jaar zitten veel feiten en beelden.

  In dit boek gaat het om die beelden. Want beelden geven de drie grootmoeders een gezicht. We gaan ze herkennen als het type van de dienstmeid of de boerin, of van de welgestelde burgervrouw. Ze brengen de verhalen van onze eigen (voor-)ouders tot leven. En natuurlijk zijn er de mannen – die hun vaders zijn, hun echtgenoten en hun zoons. Zij kunnen door het leven gaan als arbeider, als boer of als zakenman. Alles wat je in dit boek ziet, stamt uit de Atlas van Stolk. Deze collectie gaat over de Nederlandse geschiedenis en bevat een kwart miljoen afbeeldingen. Deze laten zien hoe we wortelen in onze omgeving. En hoe we leven met de mensen om ons heen.

  De keuze van de beelden in dit boek is mede ingegeven door de schrijver Rudy Kousbroek (1929-2010). Kousbroek stelt dat de Nederlandse samenleving er duizenden jaren vrijwel hetzelfde uitziet, maar dat onze manier van leven na 1950 wezenlijk verandert. Hij brengt dit in verband met armoede, godsdienst, standsverschillen en verschillen tussen man en vrouw. Kort samengevat zegt Kousbroek dat door de toegenomen welvaart vrijwel niemand meer armoede kent. Dat wij niet langer de pastoor of de dominee vrezen. Net zo min als oom agent. En de positie van de vrouw is zelfstandiger dan ooit.

  Rudy Kousbroek reikt hiermee een interessant handvat aan om de beelden in een verband te plaatsen. Het is aan de lezer en de kijker of dit een zinvolle ordening is. Dit boek wil in ieder geval aanmoedigen om met de beelden aan de slag te gaan.

  Boek en tentoonstelling 
  In de Kunsthal Rotterdam is van 20 december 2014 tot 8 maart 2015 de tentoonstelling tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden te zien.

  Deel met:        |   Doorsturen
  auteur:Emilie van der Maas, Lina van der Wolde
  isbn:978-90-61094-85-2
  genre:Geschiedenis
  bindwijze:softcover met flappen
  aantal pagina’s:164
  afmeting:24 x 30 cm
  illustraties:ja
  verkrijgbaar:
  verkoopprijs:19,95

  Over de auteurs

  Deze website van Trichis maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie