Welkom in onze webshop
Over de uitgeverij


goudsesingel 194
3011 KD rotterdam
(010) 477 85 25

rozenlaan 1
4835 PB breda
(076) 520 48 60  60 jaar Lijnbaan

  Uitverkocht

  60 jaar Lijnbaan

  Het hart van de Rotterdamse wederopbouw

  In 1953 – in de periode van de wederopbouw van Rotterdam - openden 66 winkeliers op de Lijnbaan de deuren. Dat was de revolutionaire start van de eerste hypermoderne verkeersvrije winkelstraat in het centrum van de stad: Europa’s Fifth Avenue. Een straat vormgegeven volgens de idealen van de functionalistische stedenbouw en architectuur. Met oogverblindende (eiland-) etalages, verspringende winkelfronten, bankjes, kleurrijke bloemperken, kwetterende parkieten en een telefooncel. Nu, 60 jaar later, is de impact van toen nauwelijks meer voorstelbaar en zijn in de vormgeving veel van de oorspronkelijke subtiliteiten opgegaan in uniformiteit.

  De Lijnbaan van toen is nog steeds dezelfde Lijnbaan, alleen nu in een eigentijdse verschijningsvorm. Iedere tijd laat een ander beeld zien. De Lijnbaan kent daardoor vele gezichten. Ook in 2013 heeft de Lijnbaan een eigen gezicht. Een eigentijds gezicht van een 60-jarige dat door fotograaf Jerry Lampen is vereeuwigd.
   
  Dit boek is geen uitputtend naslagwerk, maar vooral een boek dat wil prikkelen met verhalen, anekdotes en met bijzondere eigentijdse en historische foto’s. Niet om een nostalgisch verlangen aan te wakkeren naar iets wat nooit meer zal zijn, maar om kennis te delen en om te laten zien hoe bijzonder de Lijnbaan is, toen en nu. 

  Met exclusieve bijdragen van Gerrie Andela, Paul Groenendijk en Rien Vroegindeweij. De artistieke uitdaging voor de vormgeving van dit boek is in handen van VosBrenner: Office for Research and Graphics.
     

   

     

  Deel met:        |   Doorsturen
  auteur:Astrid Aarsen, Jerry Lampen
  isbn:978 94 90608 77 4
  genre:rotterdam, geschiedenis
  bindwijze:Gebonden
  aantal pagina’s:176
  afmeting:30 x 20 cm
  illustraties:historisch beeldmateriaal en eigentijdse (portret)foto’s
  verkrijgbaar:13-12-2013
  verkoopprijs:39,95

  Over de auteurs

  Astrid Aarsen
  Astrid Aarsen

  Astrid Aarsen onderzoekt, interpreteert en publiceert over de wisselwerking tussen mens en gebouwde omgeving. Met haar architectuurhistorische achtergrond verkrijgt zij inzicht in de intentie van planners en ontwerpers tot deze gebouwde omgeving. Van haar hand verschenen uiteenlopende artikelen en ook publicaties als Landelijk Amsterdam. Monumenten van het buitenleven (2003) en Behouden is Ondernemen (2012). Ze schrijft regelmatig voor diverse vakbladen, kranten en websites. Het initiatief voor dit boek over de Lijnbaan nam ze vier jaar geleden, toen ze in een van de lijnbaanflats kwam wonen en gefascineerd raakte door de anekdotes en verhalen van de mensen die de Lijnbaan hebben zien ontstaan en van de mensen er nu wonen, werken of de Lijnbaan regelmatig bezoeken.

   
  Jerry Lampen
  Jerry Lampen

  Jerry Lampen is een internationaal werkend documentair fotograaf uit Rotterdam. Hij ontving diverse prijzen, waaronder de World Press Photo (2004) en de Zilveren Camera (2003). Ook werd hij in Nederland tot twee keer toe uitgeroepen tot fotojournalist van het jaar (2001 en 2003). Momenteel werkt hij veelvuldig in opdracht voor ANP Foto.In het boek 60 jaar Lijnbaan. Het hart van de Rotterdamse wederopbouw zal voor het eerst autonoom werk van Jerry Lampen te zien zijn: bijzondere portretten van winkeliers, bewoners, eigenaren en bezoekers van de Lijnbaan en exclusieve foto’s van de Lijnbaan, zoals die nog niet eerder in beeld is vastgelegd.

   

  Deze website van Trichis maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie