Welkom in onze webshop
Over de uitgeverij


goudsesingel 194
3011 KD rotterdam
(010) 477 85 25

rozenlaan 1
4835 PB breda
(076) 520 48 60  De Middellandman

  De Middellandman

  Hoe buurten veranderen
  De Middellandman beschrijft het 100 dagen durende buurtonderzoek van de journalist Nico Haasbroek in de Rotterdamse buurt waar hij zelf woont: Middelland. Als bewoner en onderzoeksjournalist wilde Haasbroek zich met zijn eigen woonomgeving en de veranderingen gaan bemoeien. Enerzijds als wijkbewoner actief meedoen, anderzijds in de rol van de zelf bedachte Middellandman zijn buurt verkennen, beschrijven, maar ook bestoken met frisse ideeën en soms ferme kritiek. De weerslag van die aanpak is een verhaal vol avonturen, ontdekkingen, plannen, komische momenten en wat dies meer zij. Ook is de inhoud rijk van vorm: Verslagen van wandelingen en gebeurtenissen worden afgewisseld met lange interviews, commentaren en zelfs een gedicht.

  Het vooroordeel van de schrijver is het vertrekpunt. Haasbroek ervaart zijn eigen buurt als een saaie rechthoek, maar van die gedachte geneest hij snel. Op de tweede dag ontmoet hij al een vluchteling uit Eritrea. Ziet hoe de prachtige oude boom waar hij op uitkijkt in de houtversnipperaar verdwijnt. Stuit op vissende Hells Angels. Zit op een doordeweekse ochtend met zwarte vrouwen te bidden in de kathedraal. En trekt de poepgrens van Middelland. De Middellandman vraagt zijn buurlui of ze zijn billen willen wassen. Ontwikkelt een plan om van de Mathenesserlaan een chique winkel- en voetgangersgebied te maken wat gek genoeg vooral positieve respons oplevert. Hij ontmoet en adviseert Poolse Patricia, maar ook heeft hij een zeer vermakelijke ontmoeting met de bekende socioloog Saskia Sassen. Vooral aan ‘de onderkant’ van de wijk wordt veel aandacht geschonken. Uit het huis van een man die door de buren dood wordt gewaand wordt negen duizend kilo vuil verwijderd. En Haasbroek gaat op zoek naar buurtbewoners die kunnen zingen en muziek maken. Het is allemaal te veel om op te noemen.

  Het verhaal begon als blog, maar het boek is niet louter het afgedrukte blog met een kaft erom. Om te beginnen is het blog opnieuw onder handen genomen en waar nodig ingekort. Ook zijn er mooie foto’s aan toegevoegd. Verder wordt in het boek aan het eind als nieuw element een sprong van non-fictie naar fictie gemaakt. In het laatste hoofdstuk wordt Middelland eerst door een ramp getroffen om daarna op te bloeien als nooit tevoren. En dan blijkt dat alle ogenschijnlijk onhaalbare ideeën van De Middellandman uit de realiteit ineens wel tot wasdom kunnen komen. Het Middelland dat we eigenlijk allemaal wilden.

  Dit boek verschijnt in april 2017. Bestellingen worden vanaf deze datum geleverd.  Deel met:        |   Doorsturen
  auteur:Nico Haasbroek
  isbn:978-949-2077-74-5
  genre:maatschappij, Rotterdam
  bindwijze:paperback
  aantal pagina’s:160
  afmeting:17 x 24 cm
  illustraties:
  verkrijgbaar:16-10-2017
  verkoopprijs:15,50

  Over de auteur

  Deze website van Trichis maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie