Goedkoop, en opgediend in hapklare brokjes. Ziedaar Het grote mosselboek van de Vlaamse journaliste Tine Bral. In 2010 verscheen volgens hetzelfde concept Het grote frietboek. Met inmiddels 150.000 verkochte exemplaren – opgave van de uitgeverij – is dat boek een kaskraker. Het mosselboek heeft alle ingrediënten in zich om ook een bestseller te worden. Toegankelijk, goed geschreven en ruim van illustraties en foto’s voorzien, met voor mosselliefhebbers bovendien een aantal niet te versmaden recepten. Publicatie van het boek net voor de nog steeds immens populaire mosseldag in Yerseke… de timing had slechter kunnen zijn.
Als je als Zeeuw zo dicht op Yerseke zit, dan heb je niet meer in de gaten hoe bijzonder Zeeuws de mosselteelt en -handel is. Elk jaar laten we het feest rond de eerste mosselen van het seizoen een beetje gelaten over ons heen gaan. Vooral Vlamingen raken er telkens weer aardig opgewonden van. Zo’n 65 procent van de Zeeuwse mossels wordt naar België geëxporteerd. Als ze ‘ons’ pijn willen doen – bijvoorbeeld als er weer eens onenigheid is over de verdieping van de Schelde – dreigen ze in Antwerpen met een ‘mosselboycot’. Nederland – zo las ik onlangs in de PZC – wil nog steeds niet echt enthousiast worden over het schelpdiertje.
Tine Bral scharrelt het hele mosselareaal af. Dat ze het in haar verhaal over de groei van de mossel over ‘onze kleine mossel’ heeft, is een kwestie van smaak. Misschien is het ook een beetje Vlaams. Wat overigens niet wil zeggen dat Tine met een Vlaamse tongval schrijft. Ze heeft een gezonde afstand tot haar onderwerp, zodat ze kan laten zien dat we het over een bijzonder onderwerp hebben. Pagina 22: ,,Yerseke speelt vandaag een centrale rol in de Nederlandse mosselvangst en -verwerking. Er zijn ongeveer tachtig mosselkweekbedrijven die met mosselkotters hun percelen bevissen. Ze zijn afkomstig uit Yerseke, Bruinisse, Zierikzee, Tholen, Wieringen, Harlingen en Hontenisse. Alle mosselen – ook de importmosselen – belanden uiteindelijk in Yerseke waar de enige mosselveiling ter wereld is gevestigd. Voor mosselen bestaat er een vrijwillige veilplicht waaraan alle aanbieders zich houden. De mosselprijs komt tot stand op de veiling.†– Jan van Damme. Lees verder.